Svenska språket

Jag ser mig absolut inte som någon stor vårdare av det svenska språket men jag anser mig behärska det så till den grad att man kan läsa mina texter utan att haka upp sig på överdrivet många stavfel eller meningsförstörande särskrivningar. Jag undviker hellre dom ord jag inte kan behärska än skriver dom i fel böjelse.

Jag får dock ofta höra att jag ofta pratar för fort, troligtvis pga mitt stora ego tycker sig ha väldigt mycket att säga och gärna vill få det sagt så fort det går. När jag pratar undviker jag alltid ord som jag inte vet betyder. En gång kan jag minnas att jag brukat ett ord som jag inte förstod, dessutom i en argumenterande mening varpå jag fick frågan vad just det ordet betydde och jag fick surt erkänna att jag faktiskt inte visste. Så den gången och aldrig mer.

Men i det svenska talspråket så finns det några fraser och ord jag verkligen avskyr. Jag kan haka upp mig en hel dag på om jag möter dom här orden:

"Ja men precis"
Alltid lika irriterande att mötas av ett sådant där rungande överaktivt medhåll ifrån någon. Det räcker gott med, "ja så är det".

"vet du"
Här uppe låter det dock inte så när man talar, det blir mer ett "vettu". Folk lägger gärna till "vet du" efter en självklar fras efter att man pratat ett tag. Typ, "Jorden är platt, vet du Mats". Det är som om personen i fråga skulle vara min handledare efter att jag legat tio år i koma och ska förklara för mig på ett lagom överlägset sätt hur det fungerar. Dessvärre använder gärna flera av mina vänner detta ord, lägg av med det.

"läget"
Det av alla ord jag föraktat längst. Använder det inte äverhuvudtaget förän jag verkligen menar det, tillskillnad emot alltför många andra. En gammal skolkamrat(Lovisa Bergström) höll en gång ett anförande om just det här och slutsatsen hon kom fram till är genial, fråga inte om "läget" om du inte är beredd på att lägga några minuter på ett besvärligt svar. Jag gissar att det inte är alltför många som är med på det. Ett ord som kommits på i tystnadsrädslans och ytlighetens Sverige kort och gott.

"lagom"
En tänkande människa måste kunna komma med något bättre än att någonting är mitt emellan dåligt och bra. Det finns flera nyanser!

Det blev bara fyra ord, konstigt. Jag som går och retar mig dagarna i ända på olidliga ord. Dock spelar dialekt och personlighet en väldigt stor roll när jag för stunden går blir irriterad. Nämda ovan är hur som helst avskyvärda oavsett dialekt!


RSS 2.0